3. Het Texelpad

Dag 3

27 augustus 2012

De Robbenjager-Loodsmansduin

28 km.


 

Het belooft een lange dag te worden, de 1e overnachtingsmogelijkheid op 15 kilometer, de 2e op 28 kilometer. Na diep beraad gaan we voor de 2e overnachtingsplaats tenminste als we ons nog redelijk fit voelen na 15 kilometer. Het gebruikelijke ritueel bij het opruimen van de tent en een lopend ontbijt, voedingsrijke biscuits van Beversport, wat chocolade en wat oud stokbrood over van de boodschappen in Den Burg. We vervolgen onze wandeltocht langs de Kaap Hoorn vuurtoren op de noordpunt van Texel en gaan bij paal 31 het strand op.

                  

Een ontzettend mooi en breed breed strand. Het losse zand waar we in lopen nodigt niet uit om naar de waterlijn toe te lopen. We lopen in een rechte lijn over het strand naar paal 29 alwaar we het strand verlaten en het duingebied ingestuurd worden richting De Krim. Vanaf de De Krim worden we via smalle wandelpaadjes en enkele trappen langs het natuurreservaat De Slufter geleid . Een schitterend natuurreservaat, een stukje ongerept duingebied. Veel ruige maar lage begroeiing met water daartussen. Een duingebied met veel dopheide, struikheide, duinroos en lamsoor. Ook veel duinbramen die er anders uit zien dan gewone bramen maar zeker zo goed smaken. De konijnen huppelen speels rond en trekken zich niets aan van onze aanwezigheid. Druk is het niet met wandelaars maar fietsers te meer als we halverwege De Slufter het fietspad op gedirigeerd worden. Het is genieten hier, een uitgestrekte natuur en frisse wind met zeelucht. De zon laat zich ook regelmatig zien.

 


Net voor De Koog nemen we rust en pakken we lekker warme chocomelk met slagroom en een stuk taart op een terrasje. Een welkome calorierijke hap waar we weer even op door moeten kunnen. Na De Koog gaat het verder door het ruige duingebied. Er staat overal nog veel kamperfoelie in bloei, voornamelijk de gele. Op grote afstand zien we vele watervogels op de plassen in het duingebied. Ze zijn moeilijk te onderscheiden maar waarschijnlijk verschillende meeuwsoorten. We lopen door het gebied de Geul en het Pompevlak, vochtige duinvalleien , waar orchideeën groeien en lepelaars broeden. Helaas voor ons, geen van beiden gezien.

          

Uiteindelijk bereiken we het Loodsmanduingebied alwaar een op een bunker gelijkend bouwsel een uitkijkpost blijkt te zijn. Gezien onze looprichting zien we links van ons het dorp Den Hoorn liggen. Even later lopen we camping De Loodsmansduin op en gaan we op zoek naar de receptie. 28 kilometers gelopen vandaag, dat vonden we meer dan genoeg. De tent zetten we op in een soort van kuil op het veldje Tureluur, waarin we ons beschut voelen en na een heerlijke douche gaan we op de camping op zoek naar eten en drinken.

 

 Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld