2. Het Texelpad

Dag 2

26 augustus 2012 

De Waal-De Robbenjager 

22,5 km

 

 

Bijna de hele nacht door heeft het geregend en de wind heeft behoorlijk aan de tent liggen rukken. Rondom de tent is het kletsnat doch binnen hebben we het droog gehouden. Ons trekking tentje, een Caribou 2 van Lowland, blijkt wederom uitstekend geschikt voor dit soort omstandigheden. Na een nacht met veel regen blijkt het een hele toer om de spullen bij de tent droog in te pakken. We hebben daarom dan ook de inboedel van de tent verhuist naar het toiletgebouw. Gelukkig was het niet druk op de camping en lukte het ons, op de tent na, alles droog ingepakt te krijgen.

                

Met krentenbollen en chocolademelk in onze magen vertrokken we richting Oosterend. Voldoende calorieën voor de eerste 10 km. Het weer is onbestendig met redelijk wat wind als we rond 10 uur van de camping vertrekken. We lopen richting de Waddenkust en komen door het buurtschap Spang. Iets verderop aan onze linkerhand weer een eendenkooi, de Noorderkooi genaamd. Dan lopen we de dijk op en krijgen een prachtig zicht op het kleine natuurgebied Zandkes Kleiput. Zoals de naam al aangeeft is er klei uit gegraven voor het versterken van de dijk. Het water in de plassen en bodem is wrak door kwel en zorgt daardoor voor mooie vegetatie. Veel brede rietkragen rond de plassen en ook veel wilde eenden erop. We lopen een stuk over de dijk met een mooi uitzicht op het wad rechts van ons. Na een paar kilometer dijk buigen we af de polder in en lopen we iets later het dorpje Oosterend binnen alwaar de kaart ons een rondje dorp laat lopen.

Oosterend is een pittoresk dorp met nauwe straatjes, gerestaureerde huizen met topgevels.

             

De St Maartenskerk is uit de 12e eeuw en blijkt de oudste kerk van Texel. Er is echter in de loop der eeuwen nogal wat aan verbouwd en opgeknapt. Bij restaurant Stends End nemen we onze eerste rust met een kop koffie en warme chocomelk met slagroom. Even de rugzak af en het rugzweet laten drogen. De zon heeft zich inmiddels even laten zien en vanaf Oosterend lopen we via de polder en binnendijk het plaatsje Oost door. Na Oost worden we weer de waddendijk opgestuurd en lopen we kilometers over deze dijk met rechts van ons de waddenzee met slikken en schorren en links aan de binnendijksekant natuurreservaat Binnen- en buitenzwin met daarboven polder de Eendracht wat momenteel een rotganzenreservaat is. Helaas weinig rotganzen aanwezig in deze tijd van het jaar. Na ruim 8 kilometer waddendijk met overigens mooie vergezichten, komen we uit bij het plaatsje Cocksdorp alwaar we van de route af gaan om wat te drinken in het centrum.Op een terrasje pakt T een heerlijke rose en PP een Texelse Blonde, een speciaal biertje op Texel gebrouwen.

    

 

De laatste kilometers naar de kop van Texel lopen we langs het Robbengat alwaar 2 zeehondenreservaatjes liggen een paar honderd meter uit de kust. Te ver voor ons om zeehonden waar te nemen. Bij Paal 33 gaan we via de verharde weg het duingebied in en komen we aan bij onze eindbestemming voor vandaag, camping De Robbenjager. Het is er niet druk op de camping en op een beschut veldje onze tent opgezet. Na een heerlijke douche hebben we ons net buiten de camping gelaafd en gevoed in het gelijknamige restaurant De Robbenjager. In het zicht van een stopcontact gelijk ook maar de Iphoontjes geladen. Na deze heerlijke afsluiting van de dag ons warm genesteld in ons tentje. Het is al donker en de zeewind horen we flink door de hoge struiken waaien. Het duurt maar even want de oogjes vallen gauw toe.
Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld