1. Het Texelpad

Dag 1

25 augustus 2012 

‘t Horntje-De Waal 

21,5 km

 

 

  

Op 25-8 vroeg uit de veren. Het is 06.15 uur als we door een collega van PP naar het station in Oss gebracht worden. Met de trein reizen we naar Den Helder en per bus de laatste kilometers naar de veerboot. Het is de eerste keer dat we de oversteek naar Texel maken. Het is een beetje bewolkt en er staat een straf windje. De zon laat zich af en toe zien. Het is heerlijk wandelweer. Texel is van af het vaste land al ruim in zicht. Vol goede moed en met flink beladen rugzakken gaan we op pad. Het Santiagogevoel komt gelijk weer naar boven en we genieten daar beiden van. Rond 11.00 uur komen we aan in de veerhaven op Texel.

     We hebben besloten het eiland rechtsom te lopen, dus eerst de waddenkant. Het is even zoeken voor we de goede route hebben gevonden, de geelrode markering van het Texelpad is vanaf de veerboot niet duidelijke aangegeven. Van ’t Horntje lopen we richting Elba. Het is perfect wandelweer en we genieten van de natuur om ons heen. Veel bedrijvigheid is er niet, Texel lijkt dun bevolkt. Karakteristiek zijn de stolpboerderijen op dit eiland die als boerderijvorm echter overgewaaid zijn vanuit West Friesland. Ze hebben een hoog piramidevormig dak, vaak riet gedekt. Veel akkerbouw en grasland aan deze kant van het eiland en we zien grote kluchten met ganzen op het grasland liggen. In de verte bij de Zuid-Haffel zien we een dicht bos te midden van de open vlakte. 

 

De kaart geeft aan dat het een eendenkooi is. We kunnen er helaas niet bij komen. We lopen via graspaden dwars door het landschap. Vlak voor het dorpje Oudeschild lopen we langs de Oude Schans, een stervormig fort aan de oostzijde van Texel. Fort de Schans werd rons 1574 aangelegd en heeft een bewogen geschiedenis waarin Willem van Oranje, de VOC en Napoleon een belangrijke rol hebben gespeeld. Kort voor Oudeschild begint het te regenen. En als we in het plaatsje rust nemen in een cafe, komt de regen met bakken uit de lucht vallen. Gelukkig is het maar voor korte duur. Als we langs de haven komen en Oudeschild uiteindelijk via het Skillepaadje uit lopen, is het weer droog.

 

 

We lopen het stadje Den Burg binnen waar het gezellig druk is. Onze rugzakken beginnen wat zwaar aan te voelen en de vermoeidheid komt op. Voorbij De Waal strijken we neer op de gelijknamige boerderijcamping “De Waal”. Als we de tent opgezet hebben gaat PP op een van de buren geleende fiets naar de supermarkt in Den Burg voor het avondeten. Na een heerlijke maaltijdsalade en enkele glaasjes wijn kruipen we in onze tweepersoons slaapzak.


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld