75. Eindelijk piepers ... 6 juli 2011

75. Eindelijk piepers ...

6 juli 2011

Le Puy en Velay-Saint Privat d'Allier: 24 km.

dag 67, totaal: 1344 km.

 


 

In de wasruimte van de Auberge de Jeunesse komen we onze kamergenoot tegen. Hij blijkt een kamer alleen gevraagd te hebben omdat hij zich niet lekker voelde en ons niet tot last wilde zijn. Of zouden wij te hard gesnurkt hebben?

We gaan om 8 uur op pad en vanaf de kathedraal gaan we de GR65 volgen die ons eerst via de reu de Saint Jacques door het centrum leidt om ons dan in westelijk richting de stad uit te laten klimmen. Le Puy ligt op 625 m en we gaan vandaag naar 1210 m. Dat wordt dus zwaar werken vandaag. Buiten de stad komen we in een heel ander landschap terecht als we de laatste weken gewend waren. Veel gestapelde stenen muurtjes ter afscheiding of afbakening van de weilanden. Ook veel grote stenen en rotsblokken her en der in de weilanden. Koeien liggen er tegenaan of gebruiken ze als schuursteen tegen de jeuk. Net zoals het landschap wordt de weg ook ruiger. Flinke keien op de paden waardoor we geconcentreerd moet blijven lopen. We voelen ze af en toe door de schoenzool heen.

 

                         

Als we bijna in het plaatsje La Roche zijn halen we het eerste stelletje in. Ze hebben dagrugzakjes op. Het lijken wandelaars voor één of twee dagen. We zien ook bordjes hangen van gite Le Compost'l in Saint Privat d'Allier. Omdat we van Frans Kruter hadden gehoord dat hij af en toe moeilijk plaats kon krijgen bellen we het nummer wat er bij staat. 2 Personen voor vanavond met "repas". Er is plaats en we zijn welkom. In La Roche gelijk al keuze uit een terrasje en een tentje direct aan het pad waar koffie en drinken te krijgen is. We zijn er nog niet aan toe maar zien wel dat er al meer reclame en commercie is op dit gedeelte van de route naar Saint Jean Pied de Port. Dat beloofd nog wat. Na La Roche gaat het verder over een rotsachtig pad hoog langs een vallei. Mooie vergezichten krijgen we. We worden ingehaald door twee jongens met dagrugzakken en zien onze Duitse kamergenoot in de verte naderen. We komen door Saint Christophe sur Dolaison waar we het kerkje even bezoeken. Tegen een pilaar ontdekken we een heel mooi beeld van Sint Christoffel, beschermheilige van alle reizigers. We zitten dan al op 928 m als we het pad voor ons langzaam hoger zien gaan. Na het gehucht Ramourousche komen we aan in Montbonnet waar we op een terrasje wat eten en drinken. Fijn gevoel te weten dat je niet echt meer hoeft te zoeken naar wat te eten en drinken. De route na Le Puy lijkt hier beter op ingesteld. Na Montbonnet wordt het op ons kaartje donkergroen en bruin met nog meer hoogtelijnen.

 

            

Wij weten wat het betekent en met zweet op de kop en ondertussen pap in de benen komen we aan op 1208 m. Ondertussen zijn we al meerdere wandelaars voorbij gelopen en hebben anderen ons weer ingehaald. We hebben vandaag nog mensen zien lopen met rugzakken die minder zwaar beladen lijken dan die van ons. Misschien zijn wij wel gek wat dat betreft, maar we hebben alles bij in onze rugzak. Dat geeft ons een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Niemand zijn we tot extra last, we dragen alles zelf, we kunnen onszelf bedruipen. Het laatste stuk naar Saint Privat d'Allier dalen we een stukje door een dicht bos. Als we de eerste S-bocht door komen, staan we recht voor onze gite met café, terras en WiFi. Als we alvast een borrel nemen op het terras, zien we de pelgrims stuk voor stuk het dorp binnen komen lopen. We tellen er een stuk of 15. Na de eerste dag vanaf Le Puy toch al meer dan we er tot aan Le Puy hebben gezien Dat belooft nog wat. Als we de menulijst van de gite bestuderen blijkt het vanavond weer linzen met worst te worden. Kennelijk een standaard menuutje voor de pelgrim. We bedanken voor het avondeten en gaan naar de "Epicerie". Een uur later zitten we alleen in de gite heerlijk aan de kabeljauw met piepers en bonen. We heffen het glas en proosten samen op weer een geslaagde dag.                           

 


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld