73. La Notre Dame de le Puy 4 juli 2011

73. La Notre Dame de le Puy

4 juli 2011

(Le Cros) Saint Geneys-Le Puy en Velay: 19 km.

dag 65, totaal: 1320 km. 

 

 

 

Na het ontbijt met koffie, sap en een zelfgemaakt kwarkje zijn we even voor 8 uur weer op pad voor de laatste etappe naar Le Puy en Velay. Een goed gevoel te weten dat we de 2e mijlpaal in de route vandaag gaan halen. We liggen redelijk op schema en we gaan gelukkig niet te hard. Tijd genoeg om van alle aspecten van de reis te genieten. De benen doen het nog goed en onze koppen zijn al lekker leeg gelopen. 

Tegen een helling zien we een heleboel schapen lopen, zoveel dat ze niet te tellen zijn. Waarschijnlijk de schapen van de familie Vigouroux. De meeste wit maar ook donkere. Ze zijn allemaal kaalgeschoren. Ze lopen binnen de omheining dus de honden of de herder zijn er niet bij. Onder aan de helling stroomt een beekje tussen wat bomen door en diverse schapen staan met de voorpoten in het water te drinken. Als de zon hier gaat schijnen zullen de schaapjes hier wel de verkoeling zoeken. We zien grote roofvogels vliegen in de lucht, zoekend naar prooi. Het zijn geen buizerds en onderscheiden zich daarvan door hun strak afgelijnde driehoekige staartveren. We denken dat het een "milan royal" (wouw) is omdat deze veel voorkomen in dit gebied. Zeker weten doen we het niet. 

  

Een kilometertje verder maken we een filmpje van een uitzicht over de bergen en het dal. Het is niet te beschrijven, je moet dat gewoon zien. Le Puy komt dichterbij maar we zien de stad nog niet liggen. Waarschijnlijk zit het venijn weer in de staart en wacht ons nog een forse klim voordat we zicht krijgen op de stad.

We komen door het gehucht Nolhac waarna we langs een grote vuilstortplaats worden geleid. En daar op een T-splitsing raken we het pad kwijt. De aanwijzing van de schelp staat fout en brengt ons in verwarring. Zowel de weg links als de weg rechts geven geen schelp meer op de volgende kruisingen. Ons kompas biedt uitkomst omdat we de stand van de zon vanwege de bewolking niet kunnen bepalen. Volgens de kaart gaat de route zuidwest en met het kompas erbij gaan we voor die richting. Na ruim een kilometer zien we de eerste schelp weer langs de weg en blijkt dat we juist hebben gekozen. Als we Polignac naderen zien we een mooi groot kasteel boven op een rots en het stadje aan de voet daarvan. De schelpen sturen ons hier stijl omhoog. In dit plaatsje nemen we een pauze en zien we dat de GR3 en de schelp hier weer samen komen. Een wat oudere dame met een rugzak spreekt ons aan. Ze blijkt de route ooit al gelopen te hebben en nu hospitalero te zijn in een gite voor pelgrims in Le Puy. We krijgen het adres en ze zou het leuk vinden ons te ontmoeten daar. Nog steeds zien we Le Puy niet liggen terwijl we er nog maar een paar kilometer te gaan hebben. Het wordt ons duidelijk waarom, als we een laatste steile klim krijgen en we Le Puy daarna op een presenteerblaadje krijgen. Jezus wat een stad.

   

We komen aan de noordzijde Le Puy binnen gelopen en zien op een afstand de Kathedraal, het kerkje op de steile berg en..... de Notre Dame van Le Puy, die letterlijk boven de toren van de Kathedraal uitkomt en zeker zo groot is als deze toren. Het is alsof ze waakt over Le Puy. Gelijk is ons duidelijk wat er in een van de reacties op de reislog werd gezegd over Mariabeelden die gelijk of groter zijn dan de toren van de kerk. Typisch Frans dit soort beelden van verheerlijking want wij Hollanders zijn daar te nuchter voor. Maar eerlijk is eerlijk, het doet emotioneel wel iets met je als je zo Le Puy binnen komt lopen en dit allemaal in een oogopslag ziet. We zijn er stil van als we via de steile trap de kathedraal binnen lopen. We zien Saint Jacques en alles wat ermee verbonden is. We zien ook weer onze hospitalero, die ons weer naar de gite probeert te krijgen. In de kathedraal laten we een stempel zetten in onze credential want Le Puy mag daarin niet ontbreken. 

 


We regelen eerst onderdak zodat we de rugzakken kwijt kunnen en lekker kunnen douchen voor we de stad in gaan. Het wordt de Auberge de Jeunesse vlak bij de kathedraal omdat we daar ongedwongen kunnen overnachten voor 2 dagen. We krijgen kamer 9 met vier bedden die we vannacht moeten delen met een Duitse pelgrim. In het park van Le Puy is bij een gezellig drinktentje een vrije WiFi zone. Heerlijk in de schaduw met een drankje erbij zet T weer een dagje op de reislog. De avond eten we in de stad en sluiten we de dag af met een wijntje op de stoep voor de Auberge de Jeunesse. Na Vezelay zit ook Le Puy en Velay in onze zak....

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld