45. Een lits-jumeauxbed..... 6 juni 2011

45. Een lits-jumeauxbed.....

6 juni 2011

Precy Saint Martin-Brienne le Chateau: 7 km.

dag 37, totaal: 742 km.

  


 

Na een nacht met behoorlijk wat regen geeft de ochtend ons het vermoeden dat het wat afgekoeld is. Als we de poort uitlopen schijnt toch de zon weer en lijkt het alsof de ochtend temperatuur al gelijk is aan dagtemperatuur van gisteren. De luchtvochtigheid is hoog en het voelt benauwd aan. Het duurt ook niet lang of de zweetdruppels parelen van onze koppen af. We zijn dan nog maar 3 km onderweg. Ons einddoel voor vandaag is Brienne le Chateau, 7 km verderop. Brienne le Chateau schatten we in als een redelijke plaats met overnachtingsmogelijkheid voor pelgrims, een office du tourisme, een bibliotheek, enkele bezienswaardigheden maar vooral ook.... Wi-Fi. Napoleon heeft hier zijn sporen duidelijk achter gelaten. Hij heeft hier 5 jaar lang zijn militaire opleiding genoten en er zijn hier enkele veldslagen geweest. Op het plein voor het stadhuis een standbeeld en per testament schenkt hij deze stad 1 miljoen. Lijkt ons best een kapitaal voor die tijd. Standbeelden, een groot paleis, een militair instituut en het museum herinneren nog aan die tijd.

 

Tijdens het binnenlopen van de stad komen we door een arboretum en leren we dat een walnotenboom een "noyer commun" is, een tamme kastanjeboom een "chatagnier" en een wilde kastanjeboom een "marronnier". Drie bomen die tijdens onze Franse gesprekken regelmatig naar voren komen omdat de van der Heijdens nou eenmaal gek zijn op dat spul. We noteren de namen om niet meer te vergeten.

Iets later worden we op een "pont" begroet door een tandloze Fransman in verwaarloosd kostuum, die zijn best doet om uit te leggen dat hij gids is van het paleis van Napoleon. Het paleis is echter gesloten en we vervolgen onze weg naar het centrum. We melden ons bij de office du tourisme die een "local de nuit" voor ons hebben, helemaal "gratuit". Wi-Fi hebben ze niet maar mogelijk wel op de "Mairie" en anders in de bibliotheek. Als we naar ons nachtverblijf willen, komt de regen ineens met bakken uit de lucht vallen. Na Soumange (B) de 2e echte regenbui overdag sinds ons vertrek. We schuilen bij de office du tourisme en verwerken wat tekst voor de reislog. Na een half uurtje wordt het wat minder en besluiten we toch maar aan te lopen. Als we bij het nachtverblijf aankomen zijn we zeiknat geregend. Maar goed ook want de kleertjes waren aan een wasbeurtje toe.

 

Het verblijf biedt plaats aan 3 personen. Gelukkig komt er niemand meer bij vandaag en kunnen we doen en laten wat we willen. We schuiven de bedjes tegen elkaar en hup.....de slaapzak erop. Het lijkt net een lits-jumeauxbed. Kraken doen ze wel en af en toe, een geluid alsof er een veer springt. Niets aan de hand gelukkig. De wc-bril staat naast de pot en heeft het bij een eerdere bewoner al begeven. Niet fijn om zo te moeten gaan zitten maar.......een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. We zitten hier per slot van rekening droog en veilig en we kunnen ons fatsoenlijk wassen. En dat alles wordt
ons door de gemeente aangeboden.Na het douchen gaan we lekker het stadje in op zoek naar Wi-Fi bij de "bieb" Die blijkt gesloten op maandag. Dan naar de "Mairie" maar geen internet. We struinen nog wat cafeetjes af, ook niks. We gaan zo nog effe door en komen uiteindelijk aan de rand van het stadje bij hotel Voyageur waar we vrij Wi-Fi hebben. De menukaart ziet er goed uit en voor het eerst zitten we rond het middaguur al aan een steak met verse groenten. 
We nemen er de tijd voor en het lukt zowaar twee dagen op de reislog te plaatsen. Terug lopend doen we wat boodschappen voor het avondeten en het ontbijt. Voor vanavond wordt het stokbrood met Rochefort en Rondele en rosé voor T en rode wijn voor PP. Na het douchen ontdekt T weer een teek aan de binnenkant van de linker kuit. Gelukkig laat die zich met een pincet makkelijk verwijderen. Take-two al weer. De hakjes van ons allebei vertonen ook kleine 
rode vlekken als gevolg van het schuren van de sokken in de schoen. Niets verontrustends maar we houden het wel even in de gaten.

We lopen na het eten nog even terug naar hotel de Voyageur om het eten te laten zakken en nog een berichtje te plaatsen. Zo zijn we tenminste weer een beetje bij.

 

 

Als we rond 22.00 uur terug lopen, is er geen kip meer te bekennen op straat en lijkt het hele stadje in een diepe slaap. Er loopt niemand en er rijdt geen enkele auto. Beangstigend stil zo gezegd. Zou een mooie tijd zijn om Frankrijk binnen te vallen als je behoefte hebt aan wat meer land. Je zult weinig weerstand ondervinden want Napoleon is hier alleen nog maar geschiedenis.

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld