104. Door de kaart "genaaid"... 4 augustus 2011

104. Door de kaart "genaaid"...

4 augustus 2011

Arthez de Bearn-Navarrenx: 28 km.

dag 96, totaal: 1977 km.

 

Met een kamer voor twee is het makkelijk wakker worden. We hoeven niet echt stil te doen en kunnen alles gewoon inpakken zonder dat we anderen wekken. We zitten half 7 al aan ons ontbijt omdat het (weer) een lange dag gaat worden. Veel kilometers en erg warm weer. De meeste kilometers proberen we voor de middag te maken want daarna wordt het moeilijker. 

Als we vertrekken is het mistig maar ook drukkend. Een shirt aan is meer dan voldoende want de zweetdruppels parelen al vroeg van onze koppen. Zoals velen misschien niet weten, is wandelen onder deze omstandigheden best wel zwaar oftewel flink afzien. Niet voor niets dat we met al ons gevreet en gezuip gewoon blijven afvallen. We gaan binnendoor naar Marcerin, omdat de kaart bovenlangs een variant aangeeft en onderlangs een alternatieve route. Qua kilometers scheelt het allemaal niet zoveel. Voor een leek is dit misschien moeilijk te vatten maar met het boekje erbij is het begrijpelijk. 
De midi-Pyreneeën hebben we al enkele dagen verlaten, we zitten nu in de Aquitaine. We lopen het Franse Baskengebied binnen. De bergen van de Pyreneeën komen meer en meer in het zicht met behoorlijke bergtoppen erbij. Gelukkig gaan we nog 3 dagen westelijker omdat het gebergte ter hoogte van Saint Jean Pied de Port toch een beetje lager wordt. Volgende week gaan we er overheen en onze eerste voetstappen op Spaanse bodem zetten. Via Argagnon steken we de Gave de Pau over, een brede en snelstromende rivier. We komen aan in Maslacq waar we bij het dorpshotel koffie nemen. Het lukt ons gelijk om een bericht te plaatsen. Ook de zingende broertjes Etienne, Jean-Noël en Guillaume van der Peere alsmede hun peetoom Herve komen kort na ons het dorpje binnen gelopen. We blijven genieten van hun zangkunsten en het "Ultreia" hebben we nog van hen te goed.

    

Na Maslacq is het over met vlak lopen en krijgen we een hoop heuvels te verwerken. In Sauvelade bezoeken we de kerk en laten we, zoals al veel pelgrims gedaan hebben, een briefje achter bij Saint Jacques die voor in de kerk staat.

    

Net voorbij de kerk een uithangbord van Amstelbier. Neen, we nemen nog geen bier maar wel een stokbroodje met salade en kaas. Onze kaart geeft nog 8 kilometer aan naar Navarrenx maar de bordjes langs de weg geven aan dat het nog ruim 3 uur lopen is. We snappen het niet maar de aanduidingen kloppen niet altijd.

Als we in gesprek raken met Guillaume, die vooruit gelopen is, krijgen we te horen dat er een foutje staat in het boekje. Niet 8 maar nog 12,7 kilometer naar Navarrenx. Even slikken bij deze tegenvaller, dus toch nog 3 uurtjes. We voelen ons door de kaart genaaid. 

Uiteindelijk komen we heet gelopen en dood moe aan in Navarrenx. Voor de gite Communaux moeten we ons melden bij bar Le Dahu die in het centrum aan de route ligt. Kamer 3 krijgen we. Als we voor kamer 3 staan, hangt er een brief op de deur met "gereserveerd". Kamer is leeg en op ons reçuutje staat kamer drie. Als we ons geïnstalleerd hebben en PP net onder de douche vandaan komt, treffen we Etienne op de gang die ons aangeeft dat hij zijn rugzak heeft uitgepakt in de verkeerde gite en de kamer gereserveerd heeft die wij in gebruik hebben genomen. Er blijken 2 gites Communaux kort bij elkaar te zijn en wij zijn door de dame van de bar niet naar de juiste gestuurd. We pakken onze spullen en volgen Etienne naar de juiste gite. Een half uur later zijn we alsnog op de juiste plek ingecheckt en treffen we iets later het eerste Nederlandse pelgrimstel, Jan en Mari de Zwaan uit Elburg. Ze hebben vorig jaar vanwege een blessure in Arthez de Bearn moeten stoppen. Twee 2 dagen geleden hebben ze de draad weer opgepakt en gaan door naar Santiago de Compostela. 

Eten doen we vanavond buiten de deur maar de borrel met het kaasje (PP) en de chocolade (T) nemen we gezellig op de rand van onze bedjes. We zitten maar een half metertje van elkaar. Vijf bedden telt de "dortoir" maar voor deze avond zijn we gezellig en knus met zijn tweeën.

   

   Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld