001. Arena Artikel 15-4-2011

 

Drieduizend kilometer tijd voor bezinning

VRIJDAG 15 APRIL 2011 23:39 (ARENA)

Tonny van der Heijden en Peter Paul Smelt maken pelgrimstocht

 


 

 

 

SCHAIJK – “We gaan het leven overdenken. We hebben allebei  een dierbare verloren en dan vraag je je af: Is dit het nou?” Aan het  woord is Tonny van der Heijden (54) uit Schaijk. Op 1 mei vertrekt ze met haar partner Peter Paul Smelt (54) uit Heesch voor de lange pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje.

 

Een tocht van circa drieduizend kilometer die hen langs de pelgrimsoorden van Frankrijk en via de Franse Pyreneeën naar hun eindbestemming leidt.

“We gaan voor de beleving, voor de contacten die je opdoet, gewoon je kop leegmaken”, vult Peter Paul (54) aan. “Of we antwoord krijgen op onze vragen, is niet belangrijk.”

Het avontuur begint in 2006, wanneer ze enthousiaste verhalen horen van vrienden. Tonny: “Je hoort ervan, je ziet ervan en op een gegeven moment denk je: Dat lijkt ons wel wat.” De start lijkt gemaakt, maar een voettocht van zoveel kilometer maak je natuurlijk niet zomaar. Dat vergt psychische en fysieke voorbereiding. Tonny vertelt dat ze eigenlijk eerst moest ontdekken of ze überhaupt kan wandelen. Ze besluit deel te nemen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Nadat de Schaijkse die zonder problemen heeft voltooid, hakt het tweetal de knoop door.

Veel getraind

De afgelopen jaren hebben de avonturiers veel getraind en voorbereid. In 2010 legt het stel in negentien dagen het Pieterpad tussen Groningen en Maastricht af. Ook de kostbare uitrusting schaffen ze beetje bij beetje aan.

 “Je moet natuurlijk wel allemaal lichtgewicht spullen hebben en die zijn niet goedkoop”, legt Tonny uit. “En dan nog weegt mijn rugzak dertien kilo, die van Peter Paul achttien kilo. En ik kan je vertellen dat die tas in de loop van de dag alleen maar zwaarder aanvoelt.”

De twee bondgenoten laten zich niet gekmaken door vermoeidheid, haast of stress. Met een gemiddelde loopsnelheid van 3,5 kilometer per uur (inclusief rusttijd) zijn ze van plan zo’n 25 kilometer per dag te wandelen. “We willen ook genieten van de omgeving en dingen zien. We kijken wel hoe het loopt”, geeft Tonny aan. Voor de hele tocht trekken de twee in ieder geval vijf maanden uit. Behalve in een kleine tent gaan de wandelaars overnachten in pelgrimsverblijven. Ook hopen ze op gastvrije mensen die hen een slaapplaats willen aanbieden. “We gaan wel onze bescheidenheid aan de kant zetten”, zegt Peter Paul.

Maar hoe zit het eigenlijk met hun werk?

Tonny: “Ik zit al anderhalf jaar thuis. Ik werkte bij Organon, dus dan weet je het wel. Ik maak de tocht op eigen kosten. Peter Paul werkt bij de politie en heeft een levensloopverlof. Hij neemt een halfjaar een sabbatical op.”

Als bewijs van hun tocht, dragen Peter Paul en Tonny een officieel Sint Jacobs-paspoort bij zich. “Het is de bedoeling dat je overal waar je komt een stempel gaat halen”, leggen ze uit. “Dat kan zijn van een burgemeester, een priester of zelfs in een kroeg. Het paspoort laat je zien bij aankomst in Santiago de Compostela. Dat geeft recht op een oorkonde.” De eerste stempel krijgen Tonny en Peter Paul op 18 april van de burgemeester van Landerd.

1 mei nadert snel. Alle benodigdheden, zoals pleisters tegen blaren, zijn al in huis. “Alleen de schoenen nog”, zegt Tonny. “Ik had erg goede schoenen vorig jaar, maar helaas zijn die versleten. En dezelfde zijn niet meer te krijgen. Dus ik zoek nog andere.”

Website
Peter Paul en Tonny nemen een I-Phone mee op hun wandeltocht. Op de website

www.peterpaulentonny.com plaatsen ze elke dag foto’s en doen ze verslag van hun reis.

 

 


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld