05. Geschiedenis en legendes 11-4-2011

5. Geschiedenis en legendes

11 april 2011

 


 

Bij een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela hoort ook een stukje geschiedenis te worden vermeld. Veel mensen hebben wel gehoord van deze stad maar hebben geen of weinig weet van het verhaal wat erachter zit. We hebben daarom geprobeerd dit kort en duidelijk weer te geven. 

Santiago de Compostela

Bedevaartsoord Santiago de Compostela is een stad met circa 100.000 inwoners, gelegen in Galicië, in het noordwesten van Spanje. Volgens de overlevering wordt er het stoffelijk overschot van de Heilige apostel Jacobus bewaard in de crypte onder het hoofdaltaar van de kathedraal. De eeuwen door tot op vandaag zijn er honderdduizenden pelgrims vanuit alle uithoeken van de christelijke wereld naartoe getrokken. Vanaf de 12de eeuw groeide Compostela zelfs uit tot de derde grote bedevaartsoord van de hele christelijke wereld, naast dat van Rome en Jeruzalem.

De naam Santiago gaat terug naar de apostel Jacobus (Sint Jacobus = Sant Iago) die naar het meest noordwestelijke gedeelte van Spanje ging, wat door de Romeinen Finis Terrea oftewel einde van de wereld werd genoemd. Hij ging daar heen om te prediken en mensen te bekeren tot het christendom. Omdat dit anders liep dan verwacht, keerde hij in 44 na Christus terug naar Palestina. Hij werd daar echter door koning Herodes gevangen genomen en dood gemarteld. Discipelen van Sint Jacobus hebben zijn lichaam weggenomen en in een marmeren sarcofaag aan boord van een klein bootje gebracht. Door de stroming dreef het bootje uiteindelijk naar de Spaanse kust tot in de haven van de Romeinse provinciehoofdstad Iria Flavia (Padron in Galicie). Daar werd de apostel Sint Jacobus begraven op een geheime plaats in een bos. Eeuwen later in 813 zag de kluizenaar Pelayo een wonderlijke nachtelijke lichtgloed, een schitterende ster, die hem leidde naar een veld in het bos waar zich het verloren gewaande graf bevond van Sint Jacobus.

Koning Alphonse de tweede verklaarde Sint Jacobus de beschermheilige van zijn rijk en bouwde een kapel op die plaats. Er wordt gezegd dat er vanaf dat moment verschillende wonderen zijn gebeurd die Sint Jacobus zijn toegeschreven. Ook wordt gezegd dat hij aan de zijde van koning Ramiro de eerste heeft gestreden in de beslissende strijd tegen de Moren. Meer en meer pelgrims volgden de weg van Santiago de "Weg van Sint Jacobus” en de originele kapel werd al snel de kathedraal van de nieuwe nederzetting, Santiago de Compostela. Door paus Alexander de derde werd Santiago de Compostela tot een heilige stad verklaard.
Waar de naam Santiago vandaan komt weten we nu. Over de herkomst van de naam Compostela zijn echter twee lezingen. Er wordt gezegd dat het afgeleid is van Campus Stellae wat “veld van de ster” of ”sterrenveld” betekent, verwijzend naar de wonderlijke nachtelijke lichtgloed. Maar er wordt ook gezegd dat de naam afgeleid is van “Composita Tella”, wat begraafplaats of kerkhof betekent. Archeologische opgravingen tussen 1946 en 1959 brachten immers aan het licht dat het gebeente van Jacobus en van zijn 2 leerlingen berustte in 3 sarcofagen in een mausoleum op een Romeinse grafcomplex, daterend uit de eerste eeuwen van onze tijdrekening.

Finistera is het meest westelijke punt van Spanje en werd door de Romeinen geacht het einde van de wereld te zijn. Voor de middeleeuwse pelgrims die vanuit alle hoeken van Europa te voet naar Santiago de Compostela trokken, begon hier de “poort naar de hemel”. De Sint Jakobsschelp die door pelgrims vanaf de stranden als aandenken werd meegenomen, is symbool geworden voor de pelgrim en pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. 

Muxia is een plaatsje gelegen op ongeveer 30 kilometer afstand ten noorden van Finistera. Volgens de legende heeft Sint Jacobus hier de plaatselijke bewoners willen bekeren maar had hij geen succes. De heilige Maagd Maria is hier toen aan land gekomen om Sint Jacobus te troosten. 

Voor ons gevoel is een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela niet compleet zonder Finistera en Muxia te hebben gezien. Ook deze route is als pelgrimsroute gemarkeerd en te voet nog ruim 200 km na Santiago de Compostela. Hoe wij deze route gaan afleggen laten we van het moment afhangen.

Iedereen die ons tijdens de pelgrimstocht persoonlijk wil bereiken of ons iets wil laten weten kan ons mailen via peterpaulentonny@gmail.com

Ook post sturen is mogelijk maar daarover schrijven in ons volgende stukje “Poste Restante”.

 Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld