12. Roermond op 60 meter hoogte… 5 mei 2011

12. Roermond op 60 meter hoogte

5 mei 2011

rustdag Roermond

dag 5, totaal: 104 km

 


 

We zitten vandaag nog een dagje in Roermond want we hebben besloten om onze eerste rustdag te nemen. De eerste kilometers zijn toch altijd weer even wennen en met de vierdaagse houden ze er na vier dagen ook mee op. Daarbij komt dat Roermond een ontzettend mooie stad is en wij naast het lopen ook een beetje willen genieten. En dat lukt ons al aardig, vinden we zelf.

Vanmorgen hebben we heerlijk uitgeslapen op echte matrassen die we uit de kasten moesten halen. Er zijn hier zes muurkasten naast elkaar met in iedere kast een lattenbodem die scharnierend vast gemaakt zit. Het is kastje open en bedje neerklappen. Zo liggen er zes bedden naast elkaar met een deur als scheiding tussen elk bed. Een komisch gezicht maar wel goed bedacht. Gelukkig waren we alleen zodat we toch naar hartelust konden verbouwen. Kastdeuren dicht en gewoon twee matrassen naast elkaar op de grond voor een optimaal gebruik van onze tweepersoons slaapzak.

 

 

Rond 10 uur moesten we de refugio verlaten en de sleutel weer inleveren bij de Oranjerie. We mochten onze rugzakken daar achterlaten in het bagagedepot en zijn vervolgens lekker de stad in gegaan. Eerst een heerlijk ontbijt bij bakker Bartje waarna we op weg gaan naar de stadsbibliotheek om te internetten en nog wat vogelsoorten en plantjes nader te bestuderen. Wat internetten betreft, werkt een groot computerscherm met toetsenbord en muis toch even iets handiger dan een klein Iphoontje met touchscreen. Toch is het een fantastisch apparaatje. We lezen onze email en alle nieuwe reacties op de reislog. Veel lieve en spontane reacties waarvan wij ook ontzettend genieten. Allemaal bedankt hiervoor en we hopen dat jullie hier vooral mee doorgaan. We bekijken nog even wat vogel- en plantenboeken en het laatste nieuws uit de krant waaruit we opmaken dat we de komende dagen nog goed weer zullen treffen. In Limburg worden zelfs zomerse temperaturen verwacht. We hebben alleen nog maar goed weer gehad en dat is ontzettend boffen.

Het was heerlijk vertoeven in de stad. Geld uitgeven lukt niet echt als je beseft dat alles wat je koopt gewicht heeft. Vele festiviteiten in de stad vanwege de bevrijdingsfeesten met veel podiums en muziek. We bezoeken het Arresthuis, een oude gevangenis in Amerikaanse stijl die verbouwd is tot hotel maar waarvan ze het cellenblok uiterlijk intact gelaten hebben. Heel apart. We pikken nog een terrasje en zitten de tijd uit tot het moment dat we ons weer bij de Oranjerie kunnen melden voor de tweede overnachting in de refugio. Ook willen we de kathedraal nog bekijken die dagelijks in de middag een paar uurtjes geopend is, zo vertelde de koster, Marcel Schoeber. Maar bij de kathedraal aangekomen bleek deze gesloten op bevrijdingsdag. De koster hierover gebeld, verontschuldigde zich meteen omdat hij ons bezoek aan de kathedraal vandaag had aanbevolen. Hij bood aan om de kerk even voor ons toegankelijk te maken en we spraken af om 18 uur. Hij meldde zich precies op tijd en vanuit de refugio begon de rondleiding. De koster toonde zich een ware gids en liet ons toe tot alle maar dan ook letterlijk alle ruimten van de kathedraal.

In de sacristie kregen we alle ins en outs over de misvoorbereiding te horen en te zien. Zelfs miswijn werd ons in een antieke kelk aangeboden om te proeven. Wij kunnen jullie vertellen dat die goed smaakt. We mochten een blik werpen in de kerkelijk kluis alwaar vele kostbaarheden veilig lagen opgeborgen. Bij Maria hebben we twee kaarsjes aangestoken, een voor Arnold en een voor Willie.

 

                    

 

De koster gaven wij het fototoestel. Hij leidde ons verder naar de kapel van Sint Jacobus de Meerdere, naar de heilige Sint Christoffel, de gereserveerde plaatsen voor burgemeester en kerkbestuur, het altaar en het balkon met het kerkorgel. Na nog wat uitleg over de verschillende creaties van de glas in lood ramen werden we uitgenodigd de toren te beklimmen. Iets verder dan halverwege komen we bij de klokken waarvan de grootste 1300 kg weegt. We staan er een metertje vanaf als zonder erg een hamer 8 keer begint te slaan op de rand van de grote klok. Wij schrikken ons te pletter en klappen de handen in een reflex tegen onze oren. Marcel lacht en zegt; " het is 20 uur.

 

                           


Uiteindelijk ben ik (PP) samen met Marcel boven in de toren beland. T vond halverwege meer dan genoeg en is bij het klokkenspel blijven hangen. Een ontzettend mooi uitzicht over de stad Roermond op een hoogte van 60 meter. Een persoonlijke rondleiding in de kathedraal van Sint Christoffel die uiteindelijk 2,5 uur heeft geduurd. Geweldig hoe Marcel het allemaal liet zien en vertelde. Wij zijn hem veel dank verschuldigd.

Geweldig ook wat een dag, eentje die je nooit meer vergeet. Roermond staat bij ons nu op de kaart. Apart is ook dat zoiets op je pad komt omdat je besluit een rustdag te nemen. Is dat onderdeel van onze pelgrimstocht? Is dat voorbestemd? Vandaag alleen wat natuur gezien in de verte vanaf de kerktoren en enkele qua merk niet te herkennen dakschijters in de kerktoren. Daar moeten jullie het mee doen.

Het is alweer 21 uur als we met de boodschappen van de Jumbo ons maaltje klaar maken. Het wijkt niet veel af van onze maaltijd van 2 dagen geleden maar in plaats van risotto nu stokbrood met kruidenboter. We mogen namelijk niet koken in de refugio i.v.m. brandvoorschriften.

We schrijven in het gastenboek van de refugio en zien dat de eerste bladzijde is beschreven op 28 maart 2004. We bladeren door en komen op enig moment op 2 mei 2006 het geschreven bericht van Paul en Jeanneke tegen in dit boek. Dat zet je weer even aan het denken. Leuk hè...

Morgen gaan we verder richting Pey. Het belooft een mooie dag te worden en we laten het maar weer komen zoals het komt.......


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld